Varislerin Yapıştırıcı (BioGlue) ile Tedavisi

Yapıştırıcı (Siyanoakrilat) kullanılarak varislerin tedavisi günümüzde en yeni tedavi yöntemlerinden biridir. Siyanoakrilat yalnızca varis tedavisinde kullanılan bir yapıştırıcı değil; 40 yıldır dünyada tıbbın belirli alanlarında kullanılan bir malzemedir. En sık beyindeki balonlaşma (anevrizma) kapatılmasında, girişimsel radyolojik tedavilerde, kanama durdurucu olarak kalp ve damar cerrahisinde, ayrıca cilt kesilerinden sonra, dikiş atmadan kesiyi kapatma amacıyla kullanılmaktadır. Bu maddenin insan vücudunda herhangi bir zararlı yan etkisi bulunmaktadır. Modern Tıptaki gelişmelerle bu zamk benzeri yapıştırıcı malzeme özel kateterler kullanılarak varis tedavisinde de kullanılabilir hale gelmiştir. Biyolojik yapıştırıcı etken maddesi N-butil siyanoakrilat uygulama öncesi sıvı formdadır. Toplardamar içerisine verilip kanla temas ettikten sonraki saniyeler içerisinde sertleşip katı hale dönüşür. Böylece toplardamar kalıcı olarak kapatılmış olur. Tıpta bu tedaviye herhangi bir ısı kaynağı kullanılmadıgı için “Nontermal Periferik Embolizasyon” denilmektedir.

VARİSLERIN YAPIŞTIRICI (BIOGLUE) İLE TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Ameliyatsız varis tedavilerinin diğer yöntemlerinden biri olan bioglue ile varis tedavisinde, Siyanoakrilat etken maddeli tıbbi yapıştırıcı; varise neden olan yetmezlikli toplardamarının içine çok ince bir kateter sistemi ile verilip, bir kaç saniye içerisinde damarların kendi duvarlarına yapıştırılarak tamamen kapanması amaçlanır. Bu yolla hiç bir şekilde anestezi, kesi yada dikiş kullanılmadan varisler ve varislerin kaynagı olan kasıktaki damarler dakikalar içinde ortadan kalıdırılır ve hastalar aynı gün içinde taburcu olarak normal yaşamlarına dönebilirler.

Ultrason eşliğinde varise neden olan toplardamara (En sık büyük ve küçük safen venleri) özel bir kateter, çok az miktarda lokal anestezi eşliğinde iletilir. Kateter uygun yere yerleştirildiğinde kateterin ucundan çok az miktarda yapıştırıcı verilip, kateter biraz geri çekilerek elle yada ultrason probu ile baskı uygulanır. Bunun nedeni işlem sırasında yapıştırıcının ana toplardamara kaçmasını ve olası bir derin ven trombozu gelişimini önlemektir. Bu işlem damar boyunca her 3 cm’de bir tekrarlanarak yetmezlikli toplardamar tamamen yapıştırılarak kapatılır.

VARİSLERIN YAPIŞTIRICI (BIOGLUE) İLE TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI

Tedavi tamamlandıktan sonra hastalar aynı gün içinde taburcu olup günlük yaşamlarına devam ederlerken  sadece 1 hafta süre ile varis çorabı kullanırlar.

Bioglue ile varis tedavisinin avantajları:

  • Endovenöz Lazer Ablasyon ve Radyofrekans Ablasyon yöntemlerinde yüksek derece ısı oluşması nedeniyle kullanılması zorunlu olan “tümescent anestezi” (Damarın çevresine içinde lokal anestezik madde bulunan soğuk sıvı enjeksiyonu) ihtiyaç duyulmaz
  • Anestezi gerektirmez
  • Teknik olarak diğer tüm tedavilerden daha hızlı uygulanır ve kısa sürer
  • Erken dönem çalışmalarda başarı oranının diğer tedavilerden düşük olmadıgı gösterilmiştir.
  • Uygun olmayan şekilde uygulanan Endovenöz Lazer ve Radyofrekans tedavilerinde oluşma ihtimali bulunan; termal hasara bağlı deri, sinir hasarı ve uyuşma riskini tamamen ortadan kaldırır
  • Hastalar açısından çok rahat ve kolay uygulanabilir
  • Hasta aynı gün işine ve günlük hayatına geri dönebilir
  • Tedavi sonrası deride lekelenme, morluk, ekimoz olmaz yada iz bırakmaz

Paylaş: