Varis (Venöz Yetmezlik)
Bacaklardaki yüzeysel toplardamarların düzensiz bir biçimde uzayarak büklümlü hale gelip genişlemesi ve kıvrımlar oluşturması varis olarak adlandırılır. VARİS Latince VARİX (kıvrım yapmış toplardamar) kelimesinden türetilmiştir. Bacaklardaki toplardamarların genişlemesi ve dolaşım mekanizmasının yetersiz kalması sonucu gelişen hoş olmayan görüntülerle kendini gösteren bir damar bozukluğudur. Varis (Venöz yetmezlik) Antik Yunan döneminden bu yana bilinmekte olan bir hastalıktır. 2500 yıl önce yapılan bazı heykellerde varisler çok belirgin olarak gösterilmiştir. Varis ile ilgili diğer ilginç bir özellik doğada yalnızca insanlarda görülmesidir. Diğer hiçbir memeli türünde saptanmamıştır. Varisler genellikle çok ileri evrelere gelene kadar önemsenmezler hastalık ilerleğinde ise tedavi sonuçları çok istenen düzeyde olmaz. Bu yüzden de tedavide başarının en önemli kısmını erken evrelerde teşhis konulması ve tedavi oluşturmaktadır.
Kaç Tip Varis Vardır?
Anatomik olarak varisler 3’e ayrılır: 1)Telenjiaktaziler( Kılcal varisler): 0.5-1 mm Kalınlığında, kırmızı ya da mor renkli, örümcek ağına benzer tarzda, birbiri ile bağlantılı ince kılcal damarlar.
Bölgesel olarak yıldız şekilli veya örümcek ağına benzer yaygın çizgisel oluşumlar olup tüm bacağı sarabilirler. Kılcal varis; daha çok bayanlarda görülen ve ileri vakalarda etek giymeyi engelleyecek kadar ciddi kozmetik sorun yaratan bir tür damar hastalığıdır.
2) Retiküler Varisler: Genellikle 2-4 mm kalınlıgında, mavi yada mor renkli, ciltten hafifçe kabarıklık yapan varislerdir. Bacaklarda kaşıntı yada ağırlık hissiyle birlikte seyrederler.
3) Trunkal varisler (Variköz venler): 4 mm’den büyük, koyu yeşil renkli, sıklıkla kıvrımlı ve büküntülü, üzüm salkımına benzer şekilde anormal derecede genişlemiş toplardamarlar. İleri derecede venöz reflü’ye bağlı gelişirler. Bacakta şişlik, ağrı, yanma, kaşıntı, ağırlık hissi ve gece krampları gibi bulgularla birliktedirler.
Nasıl Tanı Konur?
Günümüzde alt extremite toplardamar patolojilerinin değerlendirilmesinde altın standart renkli doppler ultrasondur. Bu yöntem ile ciltaltında seyreden ve gözle görülemeyen toplardamarlar ultrasonografik olarak incelenebilmekte, damarlardaki kapak yetersizliği (reflü) değerlendirilebilmektedir. Varis tedavisi öncesi altta yatan tüm sorunları anlayabilmek için Doppler ultrason gittikçe daha sık kullanılmaktadır.
Bu yöntem ağrısız olup iğne kullanılmamaktadır. Her tedavide olduğu gibi erken dönemde doğru ve yeterli tanının önemli olduğu varis tedavisinde, damar cerrahının ilk aşamada Doppler Ultrason eşliğinde “Damar Haritalaması” yapması sonuçların etkinliğinde öneme sahiptir, çünkü varis hastalığında yanlış ya da yetersiz tedavilerin en önemli nedeni renkli Doppler ultrasonografi tetkikinin yanlış yapılması ya da yorumlanmasıdır . Günümüzde Toplardamar hastalıklarının değerlendirilmesinde pletismografi, flebografi, MR- venografi gibi görüntüleme teknikleri seyrekte olsa kullanılmaktadır.
Tedavi Planlaması
Venöz Cerrahi Kliniğimizde, varis sorunuzu kendi yaptıgımız Renkli Doppler Ultrason yöntemiyle detaylı olarak inceleyelim, bacağınızın toplardamar haritasinı çıkaralım ve sizi yapılması gerekenler konusunda bilgilendirelim. Dünyada uygulann en modern yöntemlerle size gerekli olan tedavileri seçeneklerini anlatalım ve ihtiyacınız olan tedaviye birlikte karar verelim.Kliniğimizde
- Yüksek dalga boylu (1470 nm) lazer ve double ring radial katerler ile endovenöz Ablasyon (EVLA)
- Endovenöz Radyofrekans Ablasyon
- Bioglue ( yapıştırıcı) ile endovenöz embolizasyon (VENASEAL prosedürü)
- Perforan ven yetmezliklerinde endoskopik cerrahi ve perkütan lazer ablasyon uygulamaları
- Cerrahi gereksinimi olan hastalara ise uyutmadan ve dikiş dahi gerektirmeyen mikroflebektomi yöntemi
- Yüzeyel cilt varislerinde "Veinlight eşliğinde" köpük skleroterapi veya Transdermal lazer yöntemleri yüksek başarı oranları ve düşük yan etki profiliyle uygulanmaktadır.
Modern Tedavi Yöntemleri
Cerrahi yönteme oranla daha az ağrı, daha az kanama, daha az morluk ve daha erken iyileşme, kesi yapılmaması ve antibiyotik kullanılmaması gibi çok önemli avantajları vardır. Günümüzde Bu yöntemde iki farklı enerji kaynagı kullanılmaktadır. 1) Rafyofrekans dalgaları 2) Lazer dalgaları.
Yetmezlik bulunan damar radyofrekans ablasyonunda 7’şer cm lik segmentler kapatılırken, lazer yönteminde 1’er cm.’lik segmentler halinde devamlı geri çekme şeklinde kapatılmaktadır. Her iki yöntemde kendine özgü önemli avantajlara sahiptir. Her iki yöntemde öncelikle lokal anestezi altında yapılabilmektedir. İşlem ortalama 30 dakika-1 saat sürmekte, hasta 1-2 saat dinlendikten sonra yürüyerek evine gönderilmektedir. İşlem sonrası hareketlerinde herhangi bir kısıtlama gerekmemektedir. Tüm dünyada heryıl onbinlerce hasta bu yöntem ile tedavi edilmektedir. Girişimin başarısı deneyimli ellerde %99 gibi çok yüksek bir orandadır. Bu yöntem varis yakınması olan olguların nerdeyse tamamına uygulanabilmektedir. Başarı için iyi hasta seçimi ve iyi görüntüleme çok önemlidir. İşlemin komplikasyonları nadirdir.
Nasıl uygulanır?
Burada tıbbi bir yapıştırıcının varise neden olan yetmezlikli toplardamarının içine çok ince bir kateter sistemi ile verilip, bir kaç saniye içerisinde damarların kendi duvarlarına kapıştırılarak damarların ortadan kaldırılması amaçlanır. Bu yolla hiç bir şekilde anestezi, kesi yada dikiş kullanılmadan varisler ve varislerin kaynagı dakikalar içinde ortadan kaldırılır ve hastalar aynı gün içinde taburcu olarak normal yaşamlarına dönebilirler.
Ultrason eşliğinde varise neden olan toplardamara (En sık büyük ve küçük safen venleri) özel bir kateter çok az miktarda lokal anestezi ile yerleştirilir. Kateter uygun yere yerleştirildiğinde kateterin ucundan çok az miktarda yapıştırıcı verilip, kateter biraz geri çekilerek elle yada ultrason probu ile baskı uygulanır. Bunun nedeni işlem sırasında yapıştırıcının ana toplardamara kaçmasını ve olası bir derin ven trombozunu önlemektir. Bu işlem tekrarlanarak yetmezlikli safen damarı tamamen yapıştırılarak kapatılır.
Yüzeyel lazerle, kılcal damarlar ve 2-4 mm’ye kadar varisler tedavi edilir. Büyük varislerin tedavisi hastanemizde, damar cerrahisi ekibi tarafından endovasküler lazer ablasyon veya endovenöz radyofrekans ablasyon ile tedavi edilmektedir.
Yüzeysel damarlar için KTP( 532 nm) ve Nd-Yag (1064 nm), derin damarlar için Nd-Yag lazer kullanılmaktadır.
Lazerle kılcal varis tedavisi ağrısız bir yöntemdir. Tedavi uygulanan alanda acı hissini azaltmak ve uygulamayı hasta için daha konforlu hale getirmek için çalışılacak bölgeye anestezik kremler uygulanabilir.Yeni jenerasyon lazer cihazlarının sogutma sistemleri sayesinde cilt lazeri tedavisi çok konforlu bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.
Tedavi Bacaktaki kılcal varis yogunluguna göre ortalama 2-4 seans olarak planlanmakta ve tedavi seansları arasında minimum 4 haftalık bir bekleme periyodu gerekmektedir.