Prof. Dr. Mert Dumantepe > Raynaud Hastalığı Nedir?
Raynaud hastalığı olanlarda el ve ayak parmaklarında soğuk ve emosyonel streslerle tetiklenen, spesifik üç evre bulunmaktadır. İlk evrede spazm gelişmiş damarda kan akımının azalmasıyla parmaklarda renk solukluğu oluşur ve beyazlaşma görülür. Parmakların soğuk olması ve hissini kaybetmesi bu aşamada belirgindir. Vazopazmın çözülüp, damarın yeniden genişlemesi ile kan dolaşımı yeniden başlar ve parmaklarda kızarıklık, ağrı ve şişme gibi semptomlar oluşmaya başlar. Bu yaşanan atakların süresi bir dakikadan, saatlere kadar varan sürelerde olabilir. İlerleyen aşamalarda, daha çok romatizmal hastalıklara bağlı olarak gelişen Raynaud hastalığında parmaklarda yara oluşumu, kangren gelişimi görülebilir.
Raynaud hastalığı nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıklar sınıfındadır. Soğuğun ve emosyonel stresin etkisiyle küçük çaplı atardamarlarda gelişen vazospazm (damarlarda büzüşme ve daralma) herkesi etkileyebilir.
Fakat Raynaud hastalarındaki spazm oldukça şiddetlidir ve daha uzun süreli devam eder. Raynaud hastalığı nedeninin otoimmun bir hastalık ya da sinir sistemindeki bir sorundan kaynaklanabileceğini öne süren çeşitli çalışmalar yayınlanmıştır. Hastalıklara bağlı olarak gelişen Raynaud fenomeni ise, küçük ya da büyük damar hastalığından kaynaklanabilir. Raynaud nedeni olabilecek hastalıklar ise; CREST sendromu, skleroderma, romatoid artrit gibi romatizmal ve bağ dokusu hastalıkları, akciğer hastalıkları, kol damarlarındaki tıkanıklık, bazı kan hastalıkları, Donma ( frostbite), çeşitli yaralanmalar ve sinir sistemi rahatsızlıklarıdır.
Raynaud oluştuğu zaman sigara içilmesi ve damarlarda spazmı arttıran ilaçların etkisi hastalığın ağırlaşmasına yol açabilir.
Hastanın fizik muayenesinde; el parmaklarında oluşan soğuma, beyazlaşma, morarma ve kızarıklık gibi renk değişimleri teşhis konulmasında önemli belirtilerdir. Fakat hastalıklara bağlı olarak gelişen Raynaud fenomeni ile herhangi bir hastalığa bağlı olmadan oluşan Raynaud hastalığından ayırt etmek oldukça zor olur. Hastalara kesin tanı koymak için bazı kan testlerinin yapılması, parmaklardaki kan basıncının ölçülmesi, Doppler ultrason ile damarların ve özellikle soğukta parmaklardaki kan akımının incelenmesi gerekir. Bazı durumlarda biyopsi yapılması ve romatizmal hastalıklardan ayrımın yapılması gerekir.
Bu site sağlık hizmeti vermemektedir, kişileri bilgilendirmek ve site sahibi hakkında bilgi vermek amacı ile hazırlanmıştır. Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir!
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Prof. Dr. Mert Dumantepe