Köpük Skleroterapi Nedir?

Köpük Skleroterapi, varisli damarların iç yüzeyinin medikal ilaçlarla hasarlanmasını sağlayıp, kapanmasını ve vücut tarafından metabolize edilerek yok edilmesini sağlayan yüzeyel varis tedavisi yöntemidir. Uygulama kolaylığı, tedavi başarısının yüksek olması, tekrarının az olması ve hasta rahatlığı yönündeki üstünlükleri sebebiyle yaygın olarak kullanılan bir varis tedavisi yöntemidir. Özellikle endovenöz lazer tedavisi ile başarılı olunamayacak kadar küçük boyutta ve yapıdaki damarların tedavisinde oldukça etkilidir. Çoğu zaman endovenöz ablasyon tedavileri ile kombine edilir.

Sklerozan ilaç, özel yöntemlerle gazlarla karıştırılarak, boyutları 100 mikrondan küçük, diş macunu kıvamında köpük elde edilir. Köpük diğer sıvı sklerozanlara göre daha etkili olduğundan, kullanılan ilaç miktarını %50 oranında azaltmaktadır. Köpük formunda kullanılan ilaç, geniş çaplı damarların duvarında daha dengeli bir temas yüzeyi oluşturur. Damar çeperinin her noktasıyla dengeli temas sağlayan köpük ile sklerozan etki daha güçlü ve kontrollü olarak sağlanır. Sıvı sklerozan maddelerle yapılan tedavinin Renkli Doppler ile kontrolü mümkün olmamasına rağmen, köpüğün oluşturduğu kontrast sayesinde Renkli Doppler eşliğinde tedavi edilen damardaki etkisinin izlenmesi, işlemin tam kontrol altında yapılmasını sağlar, doğabilecek yan etkiler en aza indirilir

KÖPÜK SKLEROTERAPİ NASIL UYGULANIR?

Ülkemizde Köpük Skleroterapi için “Aethoxysklerol’ün ( Lauromacrogol 400)” %0.5, %1,%2’lik formları kullanılmaktadır. Köpük veya sıvı halinde damar içine uygulanan bu ilaç damar duvarlarını hasara ugratmakta ve kısmı bir mikro-trombus (pıhtı) oluşturmaktadır. Zaman içinde bu geçici tıkaç nedeniyle içinden kan geçmeyen damar vücut tarafından algılanarak yok edilecektir. Böylece görüntü kirliliği yaratan varisler görünmez hala geleceklerdir.

Uygulama sırasında elde edilen köpüğün varisli damara uygulanması için çok ince iğneler kullanılmaktadır.

Damarın çapına uygun şekilde, çeşitli konsantrasyonlarda elde edilen köpük damar içine enjekte edilerek, sonrasında kompresyon sağlanır. Bu sayede ilacın damarın iç yüzeyleri ile direkt teması elde edilir ve daha etkili bir uygulama gerçekleşir, derin venöz sistemde hasara neden olabilecek geri kaçış azaltılır. Köpük Skleroterapi uygulaması sonrasında daha iyi bir netice alabilmek için kompresyon çok önemlidir ve bu durum en az 2-3 gün boyunca devam etmelidir. Hastaların varis çorapları kullanması tedavinin etkinliğini artırabilir. Uygulamanın hemen sonrasında yürüyüş çok önemlidir, bu sayede ilacın yüzeyel damar sistemindeki dağılımı ve etkisi artar. Köpük skleroterapi tedavisinin etkinliği 4 – 6 haftada daha belirgin olarak ortaya çıkar, gerekirse ek tedavi uygulanabilir.

KÖPÜK SKLEROTERAPİ SONRASINDA OLUŞABİLECEK YAN ETKİLER

  • Tedavi edilen damar bölgesine ait cilt renginde koyulaşma (hiperpigmentasyon) damar içinde hemoglobin yıkımına bağlı ciltte demir birikimi nedeniyle olmaktadır. bu cilt rengi koyulaşması birkaç ay devam etsede, tedavi edilen hastaların çok az bir kısmında kalıcı olmaktadır.

  • Köpük skleroterapi uygulanan damarlarda ele gelen sertlik geçicidir

  • Telenjiektatik matting, skleroterapi uygulanan damarın etrafında yeni ince kılcal varislerin oluşmasıdır. %30 hastada görülür ancak geçicidir.

  • Geçici morarma oldukça sıktır ve bir hafta içinde düzelir.

  • Kullanılan Sklerozan maddeye karşı allerji ciddi bir yan etkidir bu nedenle skleroterapi uygulanan merkezde mutlaka acil duruma hazırlıklı olunmalı ve oluşabilecek yan etkilere müdahale edilcecek ilaç-malzeme hazır bulundurulmalıdır.

  • Skleroterapi bölgesinde ülserasyon ve nekroz, özellikle ilacın ciltaltına kaçırılması sonucunda oluşur.

  • Derin ven trombozu (derin toplar damarlarda pıhtının damarı tıkaması), son derece nadirdir. Çok genişlemiş toplardamarlara, yüksek miktarda ve yüksek konsantrasyonda kontrolsuz köpük uygulamaları sonucunda görülebilir.

KÖPÜK SKLEROTERAPİ SONRASI NELER YAPILMALIDIR?

Köpük Skleroterapi sonrasında hastanın bacağı belli bir basınç altında elastik bandajla sarılır ve o şekilde eve gönderilir. Sklerozan ilacın tüm damar yüzeyi ile teması için hastanın en az 15 dakika süre ile yürümesi istenir. Ertesi gün bandaji çıkartması ve mimimum 1 hafta varis çorabı giymesi istenir. Enjeksiyon sonrası ilk 1 hafta işlem bölgesinde hassasiyet ve morluk görülebilir. Damar kaybolduktan sonra yerinde kalan hafif renk değişikliğinin (hiperpigmentasyon) ve sertliğin kaybolması 2-3 ay alabilir.

Paylaş: