Prof. Dr. Mert Dumantepe > Ani Damar Tıkanıklığı (Akut Arteriyel İskemi) Nedir?
Ani damar tıkanıklığına bağlı akut arteriyel iskemi geliştiğinde, damar tıkanıklığı bulunan damarın beslediği kolda ya da bacakta aniden başlayan ve ağrı kesicilere yanıt vermeyen şiddetli ağrılar oluşur. Uzuvda renk solukluğu ve soğukluk gelişir. Ağrı devam ederken, zaman içinde uzuvda his kaybı meydana gelir, batma, dokunma ve ısı duyusu yok olur. Zamanında müdahale edilip kan dolaşımı yeniden başlatılmazsa sinir hasarına bağlı geri dönüşümsüz felç gelişir. Damar tıkanıklığına acilen müdahale edilmelidir.
Aksi takdirde uzuvda morarma, siyahlaşma ile karakterize nekroz ve kangren kaçınılmazdır. Nekroz ve hücre ölümüyle birlikte kangren gelişen durumlarda, ilgili extremitenin ampütasyonu çoğu zaman gereklidir. Ani damar tıkanıklığı acil müdahale gerektiren hastalar açısından amputasyon ve ölüm riski taşıyan bir durumdur.
Ani damar tıkanıklığı çok acil bir durum olduğundan, zamanla yarışılır ve hızlı tedavi edilmesi gerekir. Zaman kaybı ilgili uzvun kaybedilmesi ve ölüm riskinin artması demektir. Atardamar tıkanıklığı tespit edildiğinde hemen kan sulandırıcı heparin iğneleri ile medikal tedaviye başlanır. Bunun devamında pıhtının yok edilmesi ve kan dolaşımını yeniden sağlanabilmesi için iki yöntem kullanılabilir. Embolektomi denilen cerrahi ameliyatla pıhtının damardan temizlenmesi işleminde, hasta lokal ya da genel anestezi altındayken kasıktan yapılan insizyonla tıkanmış damar bulunur ve askıya alınır. Kross klemplerin konulmasını takiben atardamar açılır ve özellikli kateterler (Fogarty vb.) ile pıhtı damardan çıkarılır. Kan dolaşımı yeniden sağlandıktan sonra damarın içi heparinli solüsyonla temizlenir ve damar kapatılarak işlem tamamlanır.
Ameliyatın yapılmadığı ya da cerrahinin riskli olduğunda hastalarda ise, anjiografik yolla katater yardımıyla damardaki pıhtıya ulaşılır. Bu aşamada pıhtıyı eritebilecek ilaçlar kullanılarak (kateter yollu trombolitik tedavi) ya da mekanik yolla pıhtıyı temizleyen (Farmako-Mekanik Trombektomi) kateter sistemleri ile damarın açılması hedeflenir. Girişimsel yöntemlerin en önemli avantajı, damardaki pıhtı kateterle temizlendikten sonra yapılan kontrol anjiografi ile damarda daha önceden var olan kronik darlıklar tespit edilebilmesidir. Bu durumda pıhtı temizlenmesini takiben tedavinin etkili ve kalıcı olabilmesi için balon anjioplasti ya da stent uygulamaları tedaviye eklenebilir.
Bu site sağlık hizmeti vermemektedir, kişileri bilgilendirmek ve site sahibi hakkında bilgi vermek amacı ile hazırlanmıştır. Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir!
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Prof. Dr. Mert Dumantepe