
Prof. Dr. Mert Dumantepe > Anevrizma Tedavileri
Cerrahi aort anevrizması ameliyatından önce hastadaki anevrizmanın yeri, büyüklüğü, çevre dokularla ilişkisi bilgisayarlı tomografi anjiografi, manyetik rezonans anjiografi gibi görüntüleme tetkikleri sayesinde değerlendirilir. Aort cerrahisine ait potansiyel kanama riski nedeniyle, öncesinden kan grubu belirlenmesi ve kan grubuna uygun birkaç ünite kan ve plazma hazırda tutulması çok önemlidir. Ameliyattan önceki gece hastanın aç kalması ve barsak temizliğinin yapılması gereklidir.
Torakal ve Abdominal aort anevrizmalarda ameliyatta genel anestezi kullanılır. Cilt, cilt altı dokular ve kaslar geçirilir, barsaklar ekarte edilir ve retroperitoneal alanda anevrizma oluşturan damar bulunur. Genişleyen aorta çevrede olan dokulardan serbestleştirilir. Heparin uygulamasının ardından anevrizmanın başı ve sonundan kan akımını belirli bir süre durduracak olan kross klempler yerleştirilir ve anevrizma duvarı açılır. Anevrizma içindeki kan ve pıhtı birikimi temizlenerek, altta ve üstteki sağlam aort damar kısımlarına aorta yerine geçecek olan yapay damar, prolen dikişlerle anostomoz edilir. Ardından kan akımını durduran klempler açılarak kan dolaşımı yeniden sağlanır. Hastada kanama kontrolü yapılarak, drenler konulur ve dokular katlarına uygun olacak şekilde dikilerek kapatılır.
Bu tedavide işlemlerin planlanması ve hastanın doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Damardaki anevrizmanın tedaviye uygunluğunun değerlendirilmesinde manyetik rezonans anjiografi ve üç boyutlu bilgisayarlı tomografi anjiyo oldukça iyi bir tercihtir. Anevrizmanın büyüklüğü, normal damarlara mesafesi, uzunluğu, normal damarların çatallanma bölgeleri, çapı bu tetkiklerle değerlendirilir. Ardından uygun olan stent greft hazırlanır.
Hastalara belden uyuşturma ya da genel anestezi uygulanır. Kasıklara uygulanan iki kesiyle femoral atardamarlara gidilir. Günümüzde stent teknolojisinin sürekli gelişmesi sonucu üretilen düşük çaplı stent greftler sayesinde kasıktan kesi yapılmadan perkütan yolla anjiografide olduğu gibi iğne deliğinden tedavi uygulanabilir hale gelmiştir. Aortada bulunan anevrizmaya ulaşabilecek şekilde damar girişine katater yerleştirilir. Anjiografi cihazı altında katater anevrizmaya ilerletilir. Burada özel bir mekanizmayla aynı şemsiye açar gibi açılan yapay damar anevrizmada uygun yere yerleştirilir. Yapay damarın uçlarında balon şişirilir ve damar duvarına yapışması sağlanır. Ardından anjiografi çekilerek, kanın yapay damar içinden aktığı ve anevrizma kesesin kapandığı görülür ve katater yerinden çekilerek, kasıktaki giriş kapatılır.
Bu işlemin en önemli yan etkisi yapay damarın etrafında yani anevrizmanın içinde istenmeyen kan akımının yeniden olması ya da kesilmeden devam etmesidir. Tıpta bu durum “endoleak” olarak isimlendirilir. Bu sorun oldukça önemlidir. Çünkü anevrizmanın patlaması yani rüptüre olmasına ve büyümesine neden olabilir. Bu yüzden hemen müdahale edilmeli ve kaçak çeşitli yöntemlerle kapatılmalıdır.
Bunun dışında endovasküler anevrizma onarımı sırasında yerleştirilen yapay damarda enfeksiyon, tıkanıklık meydana gelmesi, greftin yerinden oynaması yada greftte yapısal bozulmalar gibi sorunlarda oluşabilir. Bu problemler herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastaların yaşamları boyunca takip edilmesi gerekir. Hastalar kolesterol düzeyini, yüksek tansiyonu kontrol altında tutmalıdır. Sigara içiyorlarsa mutlaka bırakmaları gerekir.
Bu site sağlık hizmeti vermemektedir, kişileri bilgilendirmek ve site sahibi hakkında bilgi vermek amacı ile hazırlanmıştır. Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir!
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Prof. Dr. Mert Dumantepe